Cei doi tineri pakistanezi reținuți pentru că pregăteau comiterea unei acțiuni teroriste pe teritoriul României în perioada sărbătorilor de iarnă studiau la Sibiu, rectorul Universității „Lucian Blaga” spunând că îi cunoștea, că nu au creat probleme niciodată și că au venit la Sibiu cu bursă Erasmus
Potrivit rectorului Universității „Lucian Blaga” din Sibiu, Ioan Bondrea, Ramzan Muhammad și Adeel Muhammad nu au creat niciodată probleme universității și erau cunoscuți ca studenți silitori, Ramzan fiind doctorand.
„Aseară (joi seară – n.r.) am aflat și eu și va trebui să am o informare din partea Serviciului Român de Informații. Din partea universității, nu avem nimic de declarat pentru că nu am avut niciun fel de evenimente cu acești doi studenți. Și viza și tot ceea ce înseamnă selecție sunt într-un program internațional. Vizele se dau de către ambasadă, deci noi nu am avut nimic de-a face cu acest lucru. Mă surprinde ce s-a întâmplat, pentru că noi nu aveam niciun fel de probleme cu acești doi studenți, mai ales că unul este la doctorat, iar celălalt a venit de două luni”, a declarat, corespondentului Mediafax, Ioan Bondrea.
Potrivit rectorului, Ramzan Muhammad este doctorand la Facultatea de Științe Agricole, Industrie Alimentară și Protecția Mediului, specializarea Agricol-Alimentar, iar Adeel Muhammad este student la Inginerie.
„Pe Ramzan îl știu, îl cunosc. Era un student normal, fără nicio problemă, de asta mă și surprinde. Adeel e aici de două luni”, a declarat Bondrea.
Potrivit rectorului, Ramzan Muhammad și Adeel Muhammad au venit în Sibiu cu bursă Erasmus Mundus, iar selecția lor s-a făcut la nivel european.
„Ei au venit cu Erasmus Mundus. Selecția se face la nivel european, selecția se face și în țările gazdă, viza se dă de ambasadă”, a precizat rectorul ULB Sibiu, Ioan Bondrea.
Întrebat dacă mai sunt studenți din Pakistan la ULB Sibiu, Bondrea a spus că „mai sunt vreo 20”.
Unul dintre studenții din Sibiu veniți din Pakistan a declarat, corespondentului MEDIAFAX, că nu îi cunoaște pe cei doi decât din vedere și că este surprins de ceea ce au făcut cei doi compatrioți ai săi.
„Nu știu nimic de ei. Nu știu dacă trebuie să îmi fac eu acum griji. Nu m-a contactat nimeni (dintre autorități – n. r.). Oricum, eu nu îi cunosc, nu am interacționat prea mult cu ei. Știu că sunt de aici, studenți, dar nu îi cunosc decât din vedere”, a declarat studentul.
O studentă din Bangladesh a declarat, corespondentului MEDIAFAX, că îl cunoștea bine pe Ramzan și că este șocată că acesta este implicat în astfel de acțiuni, însă spune că de la o vreme nu mai locuia în cămin, pentru că se mutase în chirie, unde locuia cu soția sa.
„Ramzan a făcut așa ceva? Nu cred! Ramzan al nostru, de aici? Nu mai aveam foarte multe legături cu el, pentru că nu mai locuia în cămin. Locuia cu familia lui. Ne mai întâlneam pe stradă. Nu îmi vine să cred! E șocant! Locuia într-un apartament aici. Nu îmi vine să cred. Nu știam nimic de asta și nu înțeleg cum de s-a putut întâmpla așa ceva”, a spus studenta din Bangladesh.
Accesul în clădirea Căminului nr. 3 al Universității „Lucian Blaga” din Sibiu, unde au fost cazați cei doi studenți, a fost restricționat, vineri, reprezentanții ULBS interzicând accesul mass-media în clădire.
„În acest moment este o anchetă în curs de desfășurare, o anchetă SRI, și pentru a nu interfera cu această anchetă, noi nu putem oferi mai multe informații și nici nu putem permite accesul în căminul numărul 3 al universității. Astăzi (vineri – n.r.) va avea loc o nouă întâlnire între domnul rector și reprezentanții SRI, vom fi puși la curent cu datele dosarului și atunci ni se va spune și nouă exact ce avem voie să facem, ce informații putem da mai departe”, a declarat Daliana Drăguțescu, purtătorul de cuvânt al ULB Sibiu.
În 5 decembrie, la solicitarea Parchetului Curții de Apel București, o instanță de judecată i-a declarat persoane indezirabile, în România, pe cetățenii pakistanezi Ramzan Muhammad (30 de ani) și Adeel Muhammad (19 ani), pentru rațiuni de securitate națională pe o perioadă de 15 ani.
„Admite sesizarea Parchetului de pe lângă Curtea de Apel București în contradictoriu cu intimații Ramzan Muhammad, Adeel Muhammad și Inspectoratul General pentru Imigrări. Declară pe numiții Ramzan Muhammad, cetățean pakistanez, născut la data de 1.01.1982 în Layyah – Pakistan, fiul lui Muhammad Yousaf și Salma Bibi, și Adeel Muhammd, cetățean pakistanez, născut la data de 4.04.1993 în Layyah – Pakistan, fiul lui Muhammad Khalil și Asia, ca persoană indezirabilă pentru rațiuni de securitate națională pe o perioadă de 15 ani. Dispune luarea în custodie publică a străinilor până la îndepărtarea de pe teritoriul României în temeiul art. 97 alin.(3) OUG nr. 194/2002. Cu drept de recurs în termen de 10 zile de la comunicare”, a decis Curtea de Apel București, care urmează să-și motiveze soluția.
Potrivit comunicatului Serviciul Român de Informații (SRI), cetățenii străini Ramzan Muhammad și Adeel Muhammad pregăteau comiterea unei acțiuni teroriste pe teritoriul României în perioada sărbătorilor de iarnă de către o structură extremistă afiliată ideologic organizației Al-Qaida.
În acest sens, SRI și celelalte instituții din cadrul Sistemului Național pentru Prevenirea și Combaterea Terorismului (SNPCT), au monitorizat „acțiunile întreprinse de către membrii structurii aflați în țara noastră, considerați «puncte de sprijin», ce se aflau sub coordonare externă, în condiții de conspirativitate”.
„S-a stabilit că aceștia urmau să asigure suport pentru desfășurarea întregii operațiuni, relevant fiind și faptul că unul dintre cei în cauză deține cunoștințe cu privire la confecționarea unor dispozitive explozive improvizate”, menționează comunicatul SRI.
De asemenea, s-au obținut informații potrivit cărora, pentru punerea în aplicare a acțiunii preconizate, s-a încercat cooptarea unor persoane cunoscute ca susținători ai unor grupări jihadiste, care să acționeze împreună cu „punctele de sprijin” din România.
Datele și informațiile relevante obținute în caz au fost valorificate, potrivit legii, la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel București, care a susținut în fața instanței competente propunerea SRI de declarare ca indezirabili a cetățenilor străini Ramzan Muhammad și Adeel Muhammad implicați în activități de natură a afecta grav securitatea națională pe profil antiterorist, evidențiază comunicatul SRI.
Curtea de Apel București a emis miercuri, 5 decembrie, decizia nr. 6.906, prin care cetățenii străini R.M. și A.M. au fost declarați indezirabili pentru o perioadă de 15 ani.
Urmare a Sentinței Curții de Apel București, cei doi cetățeni străini au fost reținuți și luați în custodie publică, în vederea îndepărtării de pe teritoriul național.
Purtătorul de cuvânt al SRI, Sorin Sava, a declarat joi, pentru MEDIAFAX, că doi cetățeni străini, cărora nu le-a precizat vârsta sau cetățenia, au fost implicați în pregătirea unor activități ale unei structuri afiliate Al Qaida de comitere de acțiuni teroriste pe teritoriul României în perioada Sărbătorilor de iarnă, fiind reținuți și urmând să fie îndepărtați din România.
Elida Cremene, Mediafax